HELP

Eerste hulp bij aanmeldproblemen

Klik hier

Ik wil me registreren op Knooppunt

Hoe maak ik een account aan op Knooppunt?

Een account aanmaken is simpel. Ga naar het registratieformulier op het startscherm van Knooppunt, en maak in 2 eenvoudige stappen je account aan:

 • Vul jouw persoonlijke gegevens in: voornaam, achternaam, e-mailadres, wachtwoord (2x), lees de voorwaarden en klik op ‘registreren op knooppunt’
 • Je ontvangt na enkele minuten een e-mail van Knooppunt met daarin een link om je account te activeren. Je klikt op deze link. Klaar!

Opgelet : Hou het bij één account. Wij raden het af om meerdere accounts aan te maken op Knooppunt, omdat op die manier al je lesmateriaal versnipperd raakt.

Ik krijg geen activatiemail

Ben je wel zeker dat je geen tikfout gemaakt hebt bij het invoeren van je e-mailadres?

Als je een fout e-mailadres hebt opgegeven, dan zal de activatiemail naar dat foutieve adres gezonden worden. In dit geval moet je je dus opnieuw registreren met het correcte e-mailadres.

Heb je wel lang genoeg gewacht?

De activatie-mail wordt automatisch gegenereerd en onmiddellijk verstuurd. Afhankelijk van de instellingen van je mailserver kan het soms wel een kwartier duren voordat je de e-mail terugvindt in je mailbox.

Heb je wel in alle mappen gezocht naar de mail?

Doordat de activatiemail automatisch gegenereerd wordt, beschouwen sommige servers deze e-mail als SPAM en verplaatsen de e-mail automatisch naar de map ‘ongewenste e-mail’.

Indien je de activatiemail echt niet ontvangen hebt, neem dan contact op met de helpdesk van Knooppunt via het contactformulier met vermelding van e-mailadres en indicatie dat het ook niet in de map ‘ongewenste e-mail’ terug te vinden is.

Ik kan niet klikken op de link in de activatiemail

Gebeurt er niks als je klikt op de link in de activatiemail? In sommige mailprogramma’s moet je bv. CTRL+klik doen om een link aan te klikken.

Als er ook dan niks lijkt te gebeuren, kopieer de link dan, plak hem vervolgens in de adresbalk van je browser en druk op enter.

Ik wil registreren maar mijn e-mailadres is reeds in gebruik. Wat nu?

Je kan een e-mailadres maar één keer gebruiken om een Knooppunt-account aan te maken. Als je melding krijgt dat je adres in gebruik is betekent dit dat je reeds een account hebt op Knooppunt. Je kan inloggen met dit e-mailadres en jouw wachtwoord. Als je jouw wachtwoord vergeten bent, kan je dit opnieuw instellen via de link ‘wachtwoord vergeten'.

Je hoeft niet telkens een nieuwe account aan te maken als je nieuw lesmateriaal wenst te activeren. Je kan extra lesmateriaal toevoegen door op de knop ‘Lesmateriaal toevoegen’ te klikken eenmaal aangemeld op Knooppunt.

Je kan als leerkracht zowel leerling- als leerkrachtmateriaal koppelen aan dezelfde Knooppunt-account.

Ik wil mij aanmelden op mijn Knooppunt-account

Hoe moet ik aanmelden op Knooppunt?

Om je aan te kunnen melden op Knooppunt moet je jouw e-mailadres en je wachtwoord invoeren.
Je kan je pas aanmelden nadat je de registratieprocedure volledig voltooid hebt.

Ik kan niet inloggen omdat deze sessie afgebroken wordt (omdat er op een andere plaats met hetzelfde account is ingelogd)

Een Knooppunt-account is bedoeld voor persoonlijk gebruik, door één persoon. Geef dus zeker je wachtwoord niet door aan derden. Als er effectief iemand anders vanop een ander toestel inlogt terwijl je zelf ingelogd bent, dan wordt jouw sessie afgesloten. Dit is een normaal beveiligingsmechanisme.

Ben je zeker dat dit niet het geval kan zijn, dan is er misschien iets anders aan de hand : Als het zou gebeuren dat je vanop een bepaald toestel niet meer kunt inloggen, dan zou het kunnen dat er in de cache (het geheugen) van je browser een cookie zit die bijhoudt dat je reeds ingelogd bent. In dat geval kan je best het cache-geheugen van je browser wissen (dit kan je meestal als je naar de instellingen van je browser gaat). Hiermee wis je alle cookies die op je computer zijn opgeslagen voor die browser, dus ook je vorige sessie bij Knooppunt.

Ik kan niet inloggen omdat mijn inloggegevens niet kloppen.

Je hebt nog geen Knooppunt-account

In dit geval dien je eerst een Knooppunt-account aan te maken door het registratieformulier in te vullen op www.knooppunt.net.

Je hebt net een account aangemaakt, maar deze account is nog niet geactiveerd

Surf eerst naar je mailbox en klik op de activatielink in de bevestigingsmail.

Je gebruikt een verkeerd e-mailadres

Soms heb je meerdere e-mailadressen. Controleer of je probeert aan te melden met het correcte e-mailadres.

Je kent je wachtwoord niet meer

Als je jouw wachtwoord niet meer weet, kan je een nieuw wachtwoord aanvragen via de link ‘Wachtwoord vergeten’.

Hierna wordt een e-mail gestuurd naar jouw e-mailadres met een link, waarna je een nieuw wachtwoord kunt instellen. Zolang je geen nieuw wachtwoord ingevoerd en opgeslagen hebt, blijft het oude wachtwoord actief.

Als je geen nieuw wachtwoord kan aanvragen omdat je niet meer in je mailbox zou kunnen, maak dan niet zomaar een nieuwe account aan (want daarmee heb je je reeds geactiveerde lesmateriaal niet terug), maar neem dan contact op met de helpdesk van Knooppunt.

Je kent je e-mailadres niet meer waarmee je kan inloggen op je Knooppunt-account

Maak zeker geen nieuwe account aan, maar neem contact op met de helpdesk van Knooppunt met duidelijke vermelding van je naam en het lesmateriaal dat op jouw account staat (liefst met een activatiecode die reeds geactiveerd werd). Aan de hand van deze gegevens kan de helpdesk jouw bestaande account terugvinden.

Ik wil mijn persoonlijke gegevens wijzigen

Ik wil mijn voornaam en naam wijzigen

Alle persoonlijke gegevens kan je wijzigen door, eenmaal ingelogd op Knooppunt, naar de rubriek ‘Mijn profiel’ te gaan. Wijzig vervolgens je naam en voornaam. De wijzigingen worden onmiddellijk opgeslagen nadat je op de knop ‘Profiel bijwerken opslaan’ geklikt hebt.

Ik wil mijn wachtwoord wijzigen

Er zijn twee manieren om je wachtwoord te wijzigen:

Als je nog niet ingelogd bent, kan je via de knop ‘wachtwoord vergeten’ op de homepage een nieuw wachtwoord aanvragen. Je moet daarvoor wel het e-mailadres van je Knooppunt-account invoeren. Er zal dan een e-mail naar dat adres gestuurd worden met een link waarmee je je paswoord kan resetten.

Opgelet: Ken je het e-mailadres niet meer waarmee je moet inloggen op Knooppunt, of heb je geen toegang meer tot de mailbox van dat e-mailadres, contacteer dan de helpdesk. Maak geen nieuwe account aan, want op die manier zal al je lesmateriaal versnipperd komen te staan op Knooppunt. Bovendien kan je unieke activatiecodes geen tweede keer activeren op een andere account.

Als je reeds ingelogd bent, kan je jouw wachtwoord wijzigen door naar de rubriek ‘Mijn profiel’ te gaan en vervolgens op de link ‘Wachtwoord aanpassen’ te klikken.

Ik wil mijn e-mailadres wijzigen

Dit kan enkel als je aangemeld bent. Klik op de rubriek ‘Mijn profiel’, geef het nieuw e-mailadres op in het veld ‘E-mailadres’ en klik vervolgens op ‘Profiel bijwerken’. Daarna wordt een bevestigingsmail gestuurd naar het nieuwe e-mailadres dat je hebt ingevoerd. Zolang je niet op de link in deze bevestigingsmail geklikt hebt, blijft het oude e-mailadres actief. Zodra het nieuwe e-mailadres geactiveerd is, moet je inloggen op Knooppunt met het nieuwe e-mailadres.

Ik ben van school veranderd en wil mijn school op Knooppunt wijzigen

Als je van school verandert is dit voor Knooppunt enkel relevant als je lesmateriaal geactiveerd hebt waarvoor je een schoolkeuze moest maken. Om de gekozen school te wijzigen of verwijderen moet je je aanmelden op je Knooppunt-account en klikken op de rubriek ‘Mijn Profiel’. Om je school te wijzigen, moet je je huidige school verwijderen, en vervolgens een nieuwe school toevoegen. Je kan je school opzoeken via de postcode.

Je kan ook een 2e school toevoegen aan je account, dit opnieuw onder ‘mijn profiel’, via de link ‘School toevoegen’. Vind je in jouw profiel geen school terug, dan wil dit zeggen dat je geen lesmateriaal gebruikt waarvoor een school gekozen moet worden. In dit geval moet een verandering van school niet aan Knooppunt gemeld worden.

Ik wil mijn volledige account verwijderen

Je account verwijderen kan je niet zelf. Dit kan enkel de helpdesk van Knooppunt voor je doen. Stuur een mail naar de helpdesk als je er zeker van bent dat je je account wil verwijderen.

Opgelet : je toegang tot het lesmateriaal dat daar nog op staat is dan onherroepelijk verloren. Als je denkt dat je later misschien ooit nog eens lesmateriaal wil activeren (misschien niet meer als leerling secundair, maar als student hoger onderwijs, leerkracht/docent of cursist die les volgt bij een CVO, academie of avondschool) dan kan je jouw account beter behouden. Levenslang leren doen we allemaal. Jouw account kan dus gewoon met je meegroeien.

Ik heb een vraag over lesmateriaal/activatiecode

Hoe moet ik lesmateriaal activeren op Knooppunt?

 • Meld je aan op Knooppunt met jouw e-mailadres en wachtwoord.
 • Klik vervolgens op de knop 'Lesmateriaal toevoegen'.
 • Voer hier je activatiecode in en druk op de enter-toets of op de knop ‘volgende’. Vervolgens wordt het lesmateriaal geactiveerd voor een bepaalde periode (de licentieduur wordt bepaald door de uitgeverij, de voorwaarden voor gebruik kan je nalezen bij ‘licentievoorwaarden’) en verschijnt het in het overzicht 'Mijn lesmateriaal' bij het vak waarbij het hoort.
 • Je kan een onbeperkt aantal materialen activeren binnen 1 en dezelfde Knooppunt-account.

Waar vind ik mijn activatiecode terug?

Een activatiecode wordt afhankelijk van het lesmateriaal en de uitgeverij op verschillende manieren verdeeld.

 • De activatiecode staat meestal voorin of achterin je leerboek en is soms op een sticker gedrukt. Het ISBN-nummer is niet geldig als activatiecode.
 • De activatiecode kan ook verdeeld worden via de leerkracht, de ICT-coördinator of de directie.
 • De activatiecode kan ook via de uitgeverij rechtstreeks bekomen worden.

Wanneer je geen activatiecode hebt gevonden of ontvangen, neem dan rechtstreeks contact op met de uitgeverij van je leermiddel of contacteer de helpdesk van Knooppunt met een duidelijke vermelding van de titel van het leermiddel waarvoor je een activatiecode wenst.

Ik heb geen activatiecode

Een activatiecode wordt afhankelijk van het lesmateriaal en de uitgeverij op verschillende manieren verdeeld.

Bij het lesmateriaal voor leerlingen/cursisten staat de activatiecode meestal voorin of achterin het leerboek of is het soms op een sticker gedrukt. De activatiecode kan ook verdeeld worden via de leerkracht, of de ICT-coördinator.

Bij het lesmateriaal voor leerkrachten/docenten staat de activatiecode soms voorin of achterin het leerboek of is het soms op een sticker gedrukt, maar wordt vaak rechtstreeks door de uitgeverij meegedeeld (via mail of bij de factuur) bij bestelling van het materiaal. Als leerkracht/docent vraag je best na bij directie, economaat of ICT-coördinator of er activatiecodes beschikbaar zijn.

Een Knooppunt-activatiecode begint steeds met twee letters en telt in totaal 16 tot 21 letter/cijfers.

Een ISBN-nummer is niet geldig als activatiecode.

In mijn boek staat geen activatiecode

Misschien bestaat er dan ook helemaal geen digitaal materiaal voor je boek op Knooppunt. Enkel de educatieve uitgeverijen Averbode, Die Keure, MJPublishing, Pelckmans, Plantyn en Van In bieden materiaal aan op Knooppunt. Is je boek van een andere uitgeverij, dan bestaat er geen activatiecode op Knooppunt voor.

Ben je zeker dat er wel digitaal materiaal voor je boek op Knooppunt te activeren valt, dan kan je een activatiecode aanvragen via de klantendienst of webshop van de uitgeverij, of via het contactformulier van Knooppunt. Vergeet in dat geval zeker niet de volledige en exacte titel van het lesmateriaal + leerjaar te vermelden.

Ik ben mijn activatiecode kwijt

Wanneer je jouw activatiecode verloren bent en echt nergens meer kan vinden, neem dan rechtstreeks contact op met de uitgeverij van je leermiddel of contacteer de helpdesk van Knooppunt met een duidelijke vermelding van de volledige titel (niet de naam van het vak) + het leerjaar van het leermiddel waarvoor je een activatiecode wenst.

Kan een activatiecode meerdere keren gebruikt worden?

Je hoeft een activatiecode slechts 1 maal in te voeren om het lesmateriaal te activeren. Zolang de activatiecode actief is, hoef je ze niet opnieuw in te voeren. Als de geldigheidsperiode van je code is verlopen, kan de uitgever van je lesmateriaal je ofwel een nieuwe code bezorgen, ofwel de geldigheidsperiode verlengen. Contacteer hiervoor de uitgeverij via dit formulier.

Het overzicht 'Mijn lesmateriaal' is leeg. Hoe kan dat?

In het overzicht 'Mijn lesmateriaal' staat al je actief lesmateriaal. Het kan dus zijn dat je nog geen lesmateriaal hebt geactiveerd of dat je lesmateriaal verlopen is. Een overzicht van je verlopen lesmateriaal kun je zien door op het tabblad ‘Archief’ te klikken naast de tab ‘mijn lesmateriaal’.

Mijn lesmateriaal is verlopen. Wat nu?

We spreken van ‘verlopen’ lesmateriaal als de periode waarbinnen je toegang krijgt tot het lesmateriaal afgelopen is. Als deze periode verlopen is, heb je geen toegang meer tot het lesmateriaal. Als je een verlenging wenst van de activatieperiode, neem je best contact op met de uitgeverij van het lesmateriaal of de helpdesk van Knooppunt met een duidelijke vermelding van de volledige titel van jouw lesboek en een beschrijving van jouw verzoek.

Hoe kan ik digitale leermiddelen afspelen?

Als je lesmateriaal geactiveerd hebt, verschijnt dit in het overzicht 'Mijn lesmateriaal'. Lesmateriaal kan bestaan uit meerdere digitale leermiddelen (bijvoorbeeld boek 1 en boek 2). Per onderdeel kun je op de link klikken om naar de digitale leermiddelen te gaan.

Hoe werken de knoppen in mijn bordboek?

Je vindt een volledig overzicht in deze handleiding (.pdf bestand): Werken met een Silverpoint

Ik heb een probleem met het openen van mijn lesmateriaal

Als je een probleem hebt met het aanroepen van specifiek lesmateriaal en je hebt reeds geverifieerd dat het lesmateriaal niet op verborgen staat, neem dan contact op met de helpdesk van Knooppunt met duidelijke vermelding van de titel van het lesboek, een beschrijving van jouw probleem en eventueel de activatiecode van jouw lesmateriaal. Als je weet welke uitgeverij het lesmateriaal uitgegeven heeft, kan je ook rechtstreeks contact opnemen met de helpdesk van deze uitgeverij.

Er staat een 'Nieuw' naast de link onder mijn lesboek. Is er iets fout?

De indicatie ‘Nieuw’ naast het lesmateriaal geeft aan dat de uitgeverij extra lesmateriaal heeft toegevoegd in de laatste maand. Je krijgt hier automatisch toegang toe. Het is met andere woorden niet nodig om nieuw lesmateriaal te activeren.

Ik wil mijn lesmateriaal verwijderen

Het is op dit moment niet mogelijk binnen Knooppunt om zelf actief lesmateriaal te verwijderen. Enkel de helpdesk van Knooppunt kan dit doen.

Eens de geldigheidsduur van het lesmateriaal verlopen is, verhuist het vanzelf van uit het overzicht ‘Mijn lesmateriaal naar ‘Archief’.

Heb je de behoefte om zelf te bepalen welk materiaal je in het overzicht ‘mijn lesmateriaal’ ziet staan, dan kan je werken met favorieten: Je kan een lijstje met favorieten aanmaken door op de knop met de ster te klikken naast de naam van het lesmateriaal. Op die manier kan je kiezen een kortere lijst met favorieten aan te leggen.

Wanneer ik mijn lesmateriaal open, wordt opnieuw een activatiecode gevraagd

Dit komt vooral voor op pc's die gedeeld worden. Indien je op éénzelfde pc met verschillende Knooppunt-accounts inlogt, zou het kunnen dat je browser (bvb Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari) op de achtergrond nog de logingegevens van je voorganger heeft onthouden via zogenaamde 'cookies'.

Tussen twee Knooppunt-sessies is het best om even de browser af te sluiten, of alle cookies te wissen. Na gebruik van Knooppunt sluit je best meteen je browser af. Als je op een toestel wil inloggen waar nog een browser openstaat van de vorige gebruiker, dan sluit je ook best eerst even de browser af.

Lukt het hierna toch nog steeds niet om je lesmateriaal te openen? Neem dan contact op met de Knooppunt helpdesk via ons contactformulier.

Er is iets mis met mijn lesmateriaal

Ik krijg een foutmelding te zien

Oeps. In dat geval is er duidelijk iets mis met je lesmateriaal. Sorry!

Kopieer de foutmelding en/of maak er een schermafdruk van en contacteer de helpdesk. Vermeld ook duidelijk om welk lesmateriaal het gaat, met welke activatiecode. Indien er meerdere links bij je lesmateriaal staan en sommige werken wel en andere niet, vermeld dan duidelijk welk onderdeel er werkt en welk niet.

Ik krijg enkel een witte pagina te zien wanneer ik mijn lesmateriaal open

Wacht je wel lang genoeg? Als je ergens op de witte pagina nog een wieltje ziet draaien, dan is de pagina nog niet volledig ingeladen.

Sommige bordboeken op Knooppunt zijn erg groot. Als je een trage internetconnectie kan het lang duren om deze te openen.

Niet alle lesmateriaal staat op de site van Knooppunt zelf. Soms staat het lesmateriaal op een methodewebsite van de uitgeverij. Je wordt dan automatisch doorverwezen van Knooppunt naar de methodesite van de uitgeverij (die kan je aflezen op de URL). Deze connectie maken kan even duren.

Er gebeurt niets als ik op mijn lesmateriaal klik

Niet alle interactieve oefeningen zijn geschikt om met alle browsers te bekijken. Probeer het eens met een andere browser.

Ook al doen de uitgevers hun best om alle materiaal op Knooppunt geschikt te maken om te bekijken op zoveel mogelijk verschillende types toestellen, voor verscheidene besturingssystemen, met de meest courante browsers, gebeurt het toch dat bepaald materiaal enkel (nog) geschikt is om met één type browser te bekijken. De uitgever vermeldt dit in dat geval meestal expliciet bij de link naar het lesmateriaal.

Er staat een inhoudelijke fout in mijn lesmateriaal

Ondanks de zorg en de kwaliteitscontrole die de uitgevers besteden aan de ontwikkeling van het lesmateriaal, kan het altijd gebeuren dat er een inhoudelijk foutje zit in de oefeningen of de tekst.

Contacteer in dat geval de klantendienst van de uitgeverij, of de Knooppunt helpdesk. Vermeld duidelijk om welke fout het gaat in welk lesmateriaal (exacte titel, onderdeel, pagina en nummer oefening/tekst).

Ik moet opnieuw een activatiecode invoeren als ik op de link van mijn lesmateriaal klik

Oeps. In dat geval is er iets mis met je lesmateriaal. Contacteer de helpdesk van Knooppunt en vermeld duidelijk om welk lesmateriaal het gaat, met welke activatiecode. Indien er meerdere links bij je lesmateriaal staan en sommige werken wel en ander niet, vermeld dan duidelijk om welk(e) onderde(e)l(en) het gaat.

Ik moet opnieuw inloggen als ik op de link van mijn lesmateriaal klik

Oeps. In dat geval is er iets mis met je lesmateriaal. Sorry!

Contacteer de helpdesk van Knooppunt en vermeld duidelijk om welk lesmateriaal het gaat, met welke activatiecode. Indien er meerdere links bij je lesmateriaal staan en sommige werken wel en andere niet, vermeld dan duidelijk om welk(e) onderde(e)l(en) het gaat.

Ik vind een oefening/oplossing/audiofragment/videofragment... niet terug

Ben je leerling/cursist?

Vraag dan in eerste instantie hulp aan een medeleerling of leerkracht.

De Knooppunt-helpdesk kan enkel het digitale materiaal op jouw account bekijken, en kan de papieren handboeken niet inkijken. Vind je iets uit je papieren handboek of notities niet terug in de digitale versie, dan kan de helpdesk dat niet voor je opsporen. Als je huiswerk moet maken op Knooppunt en je begrijpt de instructies van de leerkracht niet goed, dan vraag je best ook eerst uitleg aan de leerkracht. De helpdesk van Knooppunt weet niet wat voor huiswerk alle leerkrachten opgeven en kan je daar niet bij helpen.

Ben je zeker dat er een onderdeel ontbreekt? Contacteer in dat geval de klantendienst van de uitgeverij, of de Knooppunt helpdesk. Vermeld duidelijk om welk onderdeel het gaat in welk lesmateriaal (exacte titel, onderdeel, pagina en nummer oefening/tekst).

Ben je leerkracht/docent?

Vind je bepaalde onderdelen niet terug, neem dan contact op met de klantendienst van de uitgeverij of met de helpdesk van Knooppunt (die uw vraag doorgeeft aan de klantendienst van de uitgeverij). Vermeld welk materiaal er volgens u ontbreekt in welk lesmateriaal (exacte titel, onderdeel, pagina en/of nummer oefening/tekst…).

Krijg je enkel het materiaal voor de leerling te zien? Dan heb je een andere activatiecode nodig voor het lerarenmateriaal.

Krijg je bv. wel het bordboek te zien, maar niet de handleiding? Dan heb je allicht ook een andere activatiecode (bv. voor een lerarenkit) nodig.

Vraag eerst na bij directie/collega’s/ICT-coördinator of er op jouw school activatiecodes voor het materiaal beschikbaar zijn. Zo niet dan kan je deze bestellen via de klantendienst van de uitgeverij, of de Knooppunt helpdesk. Vermeld duidelijk de exacte en volledige titel + leerjaar.

Ik vind mijn lesmateriaal niet terug en heb het al geactiveerd

Heb je gekeken in jouw 'archief'?

Misschien is de periode waarin je het kon gebruiken afgelopen? In dat geval zou je het moeten zien staan in jouw ‘Archief’?

Sommige activatiecodes kunnen meermaals herbruikt worden. Als je als leerling je jaar dubbelt, probeer dan uit of je de activatiecode niet terug kan activeren.

Als je de activatiecode niet opnieuw kan activeren, dan moet je een nieuwe activatiecode aanvragen via de klantendienst of webshop van de uitgeverij, of via het contactformulier van Knooppunt. Vergeet in dat geval zeker niet de volledige en exacte titel van het lesmateriaal + leerjaar te vermelden.

Heb je gekeken in de volledige lijst van het materiaal, of enkel in de favorieten?

Misschien zoek je enkel in de lijst met favorieten en staat je lesmateriaal niet in die lijst maar enkel in het volledige overzicht? Je vindt al je actief lesmateriaal terug onder 'mijn lesmateriaal'. Onder 'favorieten' staat enkel het materiaal dat je zelf als favoriet hebt gemarkeerd.

Ik heb een vraag over het toevoegen van mijn school

Waarom moet ik een school kiezen?

Bij het activeren van bepaald lesmateriaal kan het nodig zijn dat je een school opgeeft. Gebruik je lesmateriaal waarbij de leerkracht en leerling aan elkaar gekoppeld moeten kunnen worden, zodat de leerkracht de vorderingen van de leerlingen kan volgen, dan wordt er gevraagd in welke school je zit. Zowel leerkracht als leerling moeten dan dezelfde school selecteren om de koppeling te kunnen maken.

Ik vind het adres van mijn school niet terug

Hoe kan ik best zoeken?

De scholenlijst binnen Knooppunt/Digiportail wordt verstrekt door de departementen van onderwijs. Enkel het officiële adres is daar gekend. Als een school ingangen heeft langs verschillende straten, zijn dat daarom nog geen officiële adressen. Zoek dus steeds op het officiële adres van de school.

Ook niet alle vestigingen van een (hoge)school zijn officiële vestigingen. Wordt je vestiging niet gevonden, zoek dan op het adres van de hoofdcampus.

Kan je ondanks deze tips je school niet vinden, contacteer dan de helpdesk van Knooppunt met duidelijke vermelding van de volledige officiële benaming en officieel adres van je school. Zij zullen je helpen. Om het lesmateriaal toch al te kunnen activeren, kan je voorlopig uit de lijst kiezen ‘Ik vind mijn school niet terug in deze lijst’. De helpdesk kan je dan later helpen je school terug te vinden in de lijst. Je kan dan de juiste school achteraf toevoegen in je profiel.

Volg/geef je les in het buitenland?

Volg/geef je les in het buitenland? Zoek op postcode '0000' en selecteer dan uit de lijst ‘Ik volg/geef les in het buitenland’.

Volg/geef je thuisonderwijs?

Volg/geef je thuisonderwijs? Zoek dan op postcode '0000' en selecteer dan uit de lijst ‘Ik volg/geef thuisonderwijs’.

Volg/geef je privéonderwijs?

Volg/geef je privéles? Zoek op postcode '0000' en selecteer dan uit de lijst ‘Ik volg/geef les in een niet officieel erkende school of privé-instelling’.

Wanneer ik een activatiecode probeer toe te voegen, krijg ik een foutmelding. Het lukt me niet om de code te activeren.

Ik krijg de foutmelding "Deze activatiecode werd reeds geactiveerd door een andere gebruiker"

Als je de activatiecode persoonlijk ontvangen hebt, ga dan eerst na of je de activatiecode niet geactiveerd hebt vanuit een Knooppunt-account met een ander e-mailadres, of of jouw ouders de code niet eerder geactiveerd hebben voor jou of een collega of een ICT-coördinator. Indien dit niet het geval is, neem dan contact op met de helpdesk van Knooppunt. Vermeld zeker jouw loginnaam, de activatiecode die je wenst te activeren en de foutboodschap die je krijgt bij het intikken van de activatiecode.

Ik krijg de foutmelding "De activatie van dit lesmateriaal had moeten plaatsvinden voor 'datum'"

De activatieperiode voor de activatiecode is verlopen. In dit geval neem je best contact op met de uitgeverij van het lesmateriaal of met de helpdesk van Knooppunt. Vergeet niet de titel van jouw lesboek en de activatiecode te vermelden evenals de foutboodschap die je krijgt bij het intikken van de activatiecode.

Ik krijg de foutmelding "Deze code werd niet gevonden"

Waarschijnlijk maak je een typefout. Kijk goed of je je niet vergist. Sommige letters/cijfers lijken erg op elkaar zoals O (letter o) en 0 (cijfer nul), i en l, v en y, q en g… Waarschijnlijk maak je een fout bij het overtypen van de code. Probeer het nogmaals. Bij het invoeren van de code mag je de verbindingsstreepjes weglaten (dus alleen de cijfers en letters van de code), maar dat is niet verplicht. Verder is er geen verschil tussen hoofd- en kleine letters.

Lukt het nog niet? Misschien is de code dan geen Knooppunt-activatiecode? Een Knooppunt-activatiecode begint steeds met twee letters en telt in totaal 16 tot 2 letters/cijfers. Het ISBN van je boek is niet geldig als activatiecode.

Enkel uitgeverijen Averbode, Die Keure, MJPublishing, Pelckmans, Plantyn en Van In bieden materiaal aan op Knooppunt. Vond je de code in een boek van een andere uitgeverij, dan is het geen Knooppunt-activatiecode. Als je twijfelt of jouw activatiecode al dan niet een Knooppunt-activatiecode is, kan je steeds contact opnemen met de helpdesk van Knooppunt met vermelding van de volledige titel van het lesboek én de activatiecode.

Ik krijg de foutmelding "De code zit aan het maximum toegelaten aantal unieke gebruikers"

Sommige activatiecodes zijn uniek (kunnen slechts één keer geactiveerd worden) of zijn gelimiteerd (zodat er bv. 20 leerkracht-collega’s gebruik van kunnen maken). Als je een activatiecode probeert in te voeren die aan zijn limiet zit, dan krijg je deze boodschap.

Ben je leerling/cursist? Als je deze foutmelding krijgt, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid een unieke code zelf al geactiveerd op een andere account (of dan heeft één van je ouders dat misschien al voor jou gedaan). Je kan de code dan geen tweede keer activeren, zelfs niet op een tweede account van jezelf. In dat geval kan je enkel aan het materiaal via de account waarop het eerst geactiveerd werd. Heb je zelf geen toegang meer tot die account omdat je het wachtwoord niet meer kunt resetten? Contacteer dan de Knooppunt-helpdesk.

Ben je leerkracht/docent? Bedenk eerst of je de code niet al geactiveerd hebt op een andere account van jezelf. Een unieke code kan je geen tweede keer activeren, zelfs niet op een andere account van jezelf. In dat geval kan je enkel aan het materiaal via de account waarop het eerst geactiveerd hebt. Het zou ook kunnen dat één van je collega’s de code reeds activeerde. De Knooppunt-helpdesk kan – mits toestemming van beide betrokken partijen – activatiecodes overzetten van de ene account naar de andere, in het geval er bv. twee leerkrachten wisselen van lesopdracht.

Indien het aantal activatiecodes voor een vakgroep ontoereikend is, kan je bijkomende activatiecodes bestellen via de klantendienst of helpdesk van de uitgeverij, of via het contactformulier van Knooppunt.

Ik krijg de foutmelding "Dit kan niet langer geactiveerd worden"

De periode waarin dit lesmateriaal geactiveerd kon worden is verstreken. Het had voor een bepaalde datum moeten gebeuren. Een nieuwe activatiecode kan je aanvragen via de klantendienst of helpdesk van de uitgeverij, of via het contactformulier van Knooppunt. Vergeet in dat geval zeker niet de volledige en exacte titel van het lesmateriaal + leerjaar te vermelden.

Ik heb een vraag over de Knooppunt Kiosk app

Wat is de Knooppunt Kiosk?

Aanvullend op het Knooppunt portaal kan je gebruikmaken van de Knooppunt Kiosk app. Deze app biedt voor bepaald lesmateriaal extra functionaliteiten aan, zoals bv. offline gebruik. In de Kiosk vind je enkel je lesmateriaal terug dat deze extra functionaliteiten kan verwerken. Meestal gaat het om e-boeken of bordboeken. Je kan de Knooppunt Kiosk hier downloaden.

Wat heb ik nodig om de Knooppunt Kiosk te gebruiken?

 • De Knooppunt Kiosk app, die afhankelijk van jouw type toestel gratis te downloaden is in de Itunes store, de Google play store of de Windows store. Voor digitale schoolborden is er ook de optie om een webapp aan te roepen via de link www.knooppunt.net/Kiosk. Voor offline gebruik in de klas kan je de Knooppunt Kiosk Desktop app downloaden op www.knooppunt.net/kiosk-download
 • Een Knooppunt account. Je kan deze gratis aanmaken via www.knooppunt.net. Als je reeds een knooppunt account hebt, kan je je met jouw Knooppunt inloggegevens aanmelden op de Knooppunt Kiosk.
 • Toegang tot digitaal lesmateriaal en meer specifiek een e-boek. Lesmateriaal kan je activeren door een activatiecode te koppelen aan jouw Knooppunt account op www.knooppunt.net via de knop ‘lesmateriaal toevoegen’.
 • Toegang tot het internet bij eerste gebruik. Zonder internet kunnen jouw inloggegevens de eerste maal niet geverifieerd worden en kan het lesmateriaal ook niet gesynchroniseerd worden met jouw Knooppunt account. Ook als je e-boeken wenst te downloaden heb je internet nodig. Eenmaal een e-boek gedownload is, kan je het ook zonder internet gebruiken. Gezien de talrijke functionaliteiten in de e-boeken, kan het, afhankelijk van de internetverbinding en de mate waarin die gebruikt wordt, enige tijd duren voor een e-boek gedownload is. Hoe beter de internet verbinding, hoe sneller het downloaden zal verlopen. De keuze om de Knooppunt Kiosk online of offline te gebruiken, gebeurt automatisch door Knooppunt Kiosk. Als er internet beschikbaar is, zal je automatisch online ingelogd worden.
 • Voldoende ruimte op je device om e-boeken op te slaan. De e-boeken worden lokaal opgeslagen op jouw toestel. De ruimte nodig is afhankelijk van het e-boek. Als er onvoldoende ruimte is, zal de download stoppen. Als je onvoldoende ruimte hebt op het device, kan je e-boeken online archiveren.

Hoe moet ik inloggen op de Knooppunt Kiosk?

Inloggen doe je met hetzelfde e-mailadres en wachtwoord als op www.knooppunt.net. Als je nog geen Knooppunt account hebt, kan je een account aanmaken via www.knooppunt.net.

De eerste maal heb je een internet verbinding nodig zodat geverifieerd kan worden dat de inloggegevens kloppen. Daarna is het ook mogelijk om offline in te loggen. Als je jouw wachtwoord gewijzigd hebt via www.knooppunt.net zal jouw nieuw wachtwoord pas werken op de Knooppunt Kiosk wanneer je internet verbinding hebt. Zolang je offline inlogt, zal jouw oude wachtwoord blijven gelden.

Kan ik mijn persoonlijke inloggegevens wijzigen via de Knooppunt Kiosk app?

Nee, dit kan niet. Je profielgegevens wijzigen kan enkel via www.knooppunt.net. Meer info over het wijzigen van je persoonlijke gegevens op Knooppunt vind je hierboven onder de vraag “Ik wil mijn persoonlijke gegevens wijzigen”.

Kan ik lesmateriaal toevoegen aan mijn account via de Knooppunt Kiosk app?

Nee, dit kan niet. Lesmateriaal toevoegen aan je account kan enkel via www.knooppunt.net. Meer info over het toevoegen van lesmateriaal op je Knooppunt-account vind je hierboven onder de vraag “Hoe moet ik lesmateriaal activeren”.

Ik zie mijn lesmateriaal niet staan in de Knooppunt Kiosk.

Misschien is dit normaal. Enkel het lesmateriaal dat beantwoordt aan volgende criteria zal immers zichtbaar zijn in de Knooppunt Kiosk na het aanmelden:

 • Het lesmateriaal moet reeds gekoppeld zijn aan jouw Knooppunt account vanuit www.knooppunt.net.
 • Als je nog geen lesmateriaal hebt, kan je dit toevoegen via www.knooppunt.net. Meer informatie over hoe lesmateriaal toe te voegen vind je onder ‘veelgestelde vragen’ op de site.
 • Het lesmateriaal moet een e-boek zijn. Lesmateriaal dat verwijst naar websites, beelden, en dergelijke meer, zal je nooit terugvinden binnen de Knooppunt Kiosk, maar wel binnen de site www.knooppunt.net.
 • Het lesmateriaal moet nog steeds actief zijn. Aan lesmateriaal hangt een vervaldatum. Deze vervaldatum wordt getoond onder het lesboek. Als de vervaldatum bereikt is, zal het lesmateriaal niet meer zichtbaar zijn. Je kan dit wel steeds raadplegen binnen www.knooppunt.net onder ‘verlopen lesmateriaal’.
 • Je mag geen filter hebben opstaan in het veldje ‘filter boeken’.
 • Als je via www.knooppunt.net een e-boek toegevoegd hebt aan jouw Knooppunt account, is het mogelijk dat je eerst nog dient te synchroniseren. Dit kan via de knop ‘synchroniseren’ onderaan het menu.
 • Er zijn verschillende Kiosk weergaven. Enkel onder ‘alle vakken’ worden al jouw e-boeken getoond. Aan de titel bovenaan in het midden, kan je afleiden welke categorie e-boeken je aan het bekijken bent.

Hoe moet ik navigeren binnen de Knooppunt Kiosk?

De Knooppunt Kiosk is voorzien op alle typische tablet bewegingen:

 • Swipen om te navigeren naar de volgende of de vorige categorie
 • In- en uitzoomen met twee vingers

Je kan ook naar de verschillende categorieën navigeren via de knop ‘Menu’

 • Als je binnen de Knooppunt Kiosk een andere functionaliteit of app op de tablet aanroept, zal je automatisch uitgelogd worden. Het volstaat om je opnieuw aan te melden.
 • Er is geen ‘terug’ functionaliteit binnen de Knooppunt Kiosk. De ‘terug’ functie van de tablet noch de ‘terug’ functie van de browser zullen je naar het vorige scherm brengen.
Ik krijg een (fout)melding te zien.

Ik krijg de foutmelding "de sessie is verlopen na 60 minuten van inactiviteit"

Als er gedurende 60 minuten geen activiteit wordt geregistreerd binnen de Knooppunt Kiosk, zal de sessie zich automatisch afsluiten. Dit om misbruik te voorkomen. Je kan je uiteraard zonder problemen opnieuw aanmelden als je verder wenst te werken.

Ik krijg de foutmelding "Je sessie is beëindigd. Dit kan komen doordat je op een ander apparaat bent ingelogd. Sluit de app af."

Je kan met dezelfde Knooppunt inloggegevens niet op meerdere toestellen tegelijkertijd inloggen. Wanneer je dit wel probeert, krijg je bovenstaande foutmelding.

Ik krijg de foutmelding "Kan niet synchroniseren omdat de server niet kan worden gevonden"

Deze boodschap verschijnt als je probeert te synchroniseren en dit niet lukt omdat er geen reactie is van de Knooppunt-server. Dit kan gebeuren wanneer je wel een verbinding hebt met een Wi-Fi access point, maar dat de internet verbinding verder niet beschikbaar is. Een andere verklaring voor deze boodschap kan zijn dat de Knooppunt-server zelf problemen heeft. Deze laatste situatie zou uiteraard enkel uitermate sporadisch mogen voorkomen. Contacteer in dit geval de helpdesk van Knooppunt met vermelding van de foutmelding en het type device waarop je werkt.

Ik krijg de foutmelding "Kan niet synchroniseren omdat de tablet niet verbonden is met het internet"

Deze boodschap verschijnt als je probeert te synchroniseren, maar niet verbonden bent met het internet. Bij het synchroniseren wordt de data rechtstreeks van de Knooppunt server gehaald. Als er geen internet verbinding is, kan er ook geen contact gelegd worden met de server. Controleer in dit geval dus of je toestel zeker met het internet verbonden is.

Ik krijg de melding "Help is alleen beschikbaar als je bent verbonden met de server"

Offline kan je de help-functie niet aanroepen. Indien je dus de help-functie wil bekijken, moet je er dus voor zorgen dat je device internetverbinding heeft.

Ik krijg de melding "Dit boek is niet goed gedownload. Wil je het opnieuw downloaden?"

Deze boodschap wordt getoond wanneer er iets onverwacht misgelopen is tijdens de download. Je krijgt de mogelijkheid om de download opnieuw op te starten.

Ik krijg de melding "Fout bij het downloaden: dit boek is niet geschikt voor een tablet. Het wordt verplaatst naar de categorie 'gearchiveerd'"

Deze boodschap geeft aan dat het e-boek zelf niet de nodige eigenschappen beschikt om gebruikt te worden binnen de Knooppunt Kiosk. Het heeft in dit geval geen zin om de download opnieuw proberen op te starten. In deze situatie stuur je dan ook best een mailtje naar de helpdesk van Knooppunt of naar de helpdesk van de uitgever van het lesmateriaal.

Ik krijg de melding "Kan de server niet vinden. Er wordt overgeschakeld naar de offline-modus"

Deze melding verschijnt wanneer je online aangemeld bent, maar de connectie met het internet of met de server van Knooppunt verbroken wordt. Om terug in online-modus te kunnen werken, dien je (na het verifiëren van je internetverbinding) opnieuw aan te melden op de Knooppunt Kiosk.

Ik krijg de melding "De actie kan niet worden voltooid omdat de tablet niet meer verbonden is met het internet"

Als je van online naar offline modus gaat, zal je bepaalde functionaliteiten niet meer kunnen uitvoeren. Dit wordt aangegeven door deze foutboodschap. Als je deze acties alsnog wenst uit te voeren, dien je je opnieuw aan te melden na het verifiëren dat je device verbonden is met het internet.

Ik krijg de melding "Er is een fout opgetreden. Probeer nogmaals"

Deze foutboodschap geeft aan dat er iets misgelopen is tijdens de uitvoering van jouw actie, waarvoor het systeem niet onmiddellijk een verklaring heeft. We raden aan het nogmaals te proberen. Als het probleem zich blijft voortdoen, neem je best contact op met de helpdesk van Knooppunt met een duidelijke beschrijving van de situatie waarbij deze boodschap wordt getoond.

Ik heb een vraag over het offline gebruik van boeken in de Knooppunt Kiosk

Hoe moet ik een boek lokaal opslaan op mijn toestel?

Vanuit de Knooppunt Kiosk app kan je de keuze maken om jouw e-boeken lokaal op te slaan. Op die manier kan je jouw e-boeken ook aanroepen en bijwerken als je geen internet verbinding ter beschikking hebt. 

Om jouw e-boeken offline te kunnen gebruiken, dien je dus de eerste keer online zijn.

 • Als je voor het eerst inlogt, is nog geen enkel boek offline beschikbaar. Je moet dan ook online aangemeld te zijn om het lesmateriaal te kunnen aanroepen.
 • Covers in het grijs met de indicatie ‘nieuw’ zijn nog niet gedownload, maar wel beschikbaar voor download.
 • Wanneer een cover aan het downloaden is, kan je dit zien aan het groene balkje op de cover
 • Nadat het boek gedownload is, wordt het weergegeven in kleur en kan je het openen door erop te tikken.

Waarom duurt het zo lang wanneer ik een boek wil downloaden?

Gezien de talrijke functionaliteiten in de e-boeken, kan het, afhankelijk van de internetverbinding en de mate waarin die gebruikt wordt, enige tijd duren voor een e-boek gedownload is. Hoe beter de internet verbinding, hoe sneller het downloaden zal verlopen. Indien het bv. op school niet lukt om een boek te downloaden, probeer het dan ook nog eens thuis.

Bovendien heb je ook voldoende ruimte nodig op je device om e-boeken op te slaan. De e-boeken worden immers lokaal opgeslagen op jouw toestel. De ruimte nodig is afhankelijk van het e-boek. Als er onvoldoende ruimte is, zal de download stoppen. Controleer dus zeker de opslagruimte van je device.

Indien het echt niet lukt om een boek te downloaden, contacteer dan de helpdesk van Knooppunt, met duidelijke vermelding van de titel van het e-boek dat je wenst te downloaden, het type device waarop je de app gebruikt, en of je het boek thuis of op school probeert te downloaden.

Ik zoek meer algemene informatie over Knooppunt

Wat is Knooppunt?

Knooppunt is een online portaal waarop je als leerling/cursist of leerkracht/docent op een eenvoudige en snelle manier toegang krijgt tot het digitale lesmateriaal dat bij jouw lesboeken hoort:

Het gebruik van Knooppunt is gratis. Om lesmateriaal toe te voegen aan je Knooppuntaccount heb je echter wel een activatiecode nodig. De educatieve uitgeverijen die gebruik maken van Knooppunt verspreiden deze codes via lesboeken, per mail of via scholen/leerkrachten/docenten.
Aanvullend op het Knooppunt portaal kan je gebruikmaken van de Knooppunt Kiosk app, gratis te downloaden in de app stores. Deze Kiosk app biedt voor bepaald lesmateriaal extra functionaliteiten aan. In de Kiosk vind je enkel je lesmateriaal terug dat deze extra functionaliteiten kan verwerken. Meestal gaat het om e-boeken of bordboeken.

Wie is Knooppunt?

Het Knooppunt portaal wordt beheerd door Knooppunt vzw. Deze vzw bestaat uit een groep van educatieve uitgeverijen en een uitgeverij-onafhankelijk dagelijks bestuur. De vzw vertegenwoordigt enkel het gemeenschappelijk platform, niet de inhoud die wordt aangeboden op het platform. De inhoud valt onder de verantwoordelijkheid van de uitgeverijen.

Onze gegevens:

Knooppunt vzw
Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout
BTW nummer: 0818 484 416

Onze partners :